Duboka venska tromboza

Saznajte sve što vas interesira o dubokoj venskoj trombozi.

Što je duboka venska tromboza i kako nastaje?

Postoje dvije vrste vena : duboke i površinske vene.

Kad nastane krvni ugrušak (tromb) u površinskoj veni, to onda nazivamo upalom vene ili tromboflebitisom.

Duboka venska tromboza ili DVT je ozbiljno stanje koje nastaje kad se krvni ugrušak stvori u dubokoj veni. Krvni ugrušak blokira normalnu cirkulaciju krvi. Ako se tromboza ne liječi pravilno i na vrijeme, postoji mogućnost da se ugrušak odvoji i završi u plućima, što nazivamo plućnom embolijom.

Tromboza može nastati kao rezultat :

– Ozljeda – oštećenje na zidu krvne žile može smanjiti ili blokirati cirkulaciju krvi te se može stvoriti ugrušak
– Operacija- krvne žile mogu biti oštećene tijekom operacije što može dovesti do formiranja krvnog ugruška. Isto tako, ležanje i odmor nakon operacije tj. smanjena mobilnost povećava rizik stvaranja ugruška zbog sporije cirkulacije krvi u veni.
– Smanjena mobilnost ili neaktivnost – Kad često sjedimo, krv se skuplja u donjem dijelu nogu. Ako se ne krećemo dovoljno često, cirkulacija se može usporiti te može nastati krvni ugrušak.
– Određeni lijekovi – lijekovi poput estrogena tj. ženskih spolnih hormona povećavaju mogućnost dobivanja ugruška
 

Koji su simptomi tromboze?

Prema američkom CDC-u, samo kod polovine ljudi se pojavljuju simptomi tromboze.

Uobičajeni simptomi su:
– Oticanje stopala, gležnja ili noge uz bol u stopalu ili nozi

Napomena: ako sumnjate da imate duboku vensku trombozu, odmah se javite svom liječniku obiteljske medicine ili na hitni prijem nadležne bolnice.

Kako se otkriva duboka venska tromboza?

Ultrazvuk i color doppler– Prvi korak za otkrivanje tromboze je ultrazvuk vena. Ultrazvuk koristi zvučne valove da bi stvorio sliku vena i arterija i kako krv ide kroz njih.

Ako je prisutan ugrušak, liječnik koji radi pregled će vidjeti zastoj u cirkulaciji i odrediti dijagnozu.

D – dimer pretraga – ova krvna pretraga mjeri prisutnost supstance koja nastaje kad je prisutan krvni ugrušak. Ako je rezultat D – dimera visok, moguća je tromboza, ali ne nužno. No dok normalan D – dimer praktično isključuje trombozu.

Kako se liječi tromboza dubokih vena?

Tromboza se liječi s lijekovima koji razrjeđuju krv. Terapiju propisuje liječnik. Neki od lijekova su Heparin, Martefarin, Xarelto, Pradaxa, Eliquis i drugi. Ovi lijekovi rade tako da otežavaju krvi da se zgrušava što sprječava stvaranje novih ugrušaka i smanjuju i otapaju krvne ugruške koje već imate ako imate duboku vensku trombozu.

Ako razrjeđivači krvi ne funkcioniraju ili imate teži slučaj DVT, onda se mogu koristiti trombolitički lijekovi. Oni se daju intravenozno te razbijaju i otapaju ugruške.

Kompresivne čarape, iako nisu način liječenja, mogu pomoći kod smanjenja oticanja i prilike da se stvori krvni ugrušak. Vaš liječnik može propisati nošenje kompresivnih čarapa, u nekim slučajevima i svaki dan. Kompresivne čarape kod DVT-a su vrlo važne jer jačaju funkciju mišićne pumpe odnosno dubokih vena.

Preporuka za kompresivne čarape – Bauerfeind VenoTrain micro
Napomena: liječnik će propisati potrebnu kompresiju čarape.

 

Ako je u pitanju preveliki ugrušak ili ugrušak koji stvara probleme u tkivu, Vaš liječnik može preporučiti operaciju za uklanjanje ugruška tzv. trombektomiju.

Koja je prevencija za duboku vensku trombozu?

Možete se više kretati da bi poboljšali cirkulaciju i smanjili mogućnost stvaranja tromba. Kraće, češće šetnje su bolje nego duža šetnja.

Držite nogu na povišenom dok odmarate. Na taj način se potiče cirkulacija.

Nosite kompresivne čarape, one pomažu kod smanjenja oticanja i poboljšavaju cirkulaciju.

Bauerfeind kompresivne čarape

Da li se može raditi UGFS zahvat dok imam trombozu?

Nažalost ne. Dok god imate tromb, nije moguće raditi zahvat.
Predlažemo da napravite pregled i color doppler vena da se utvrdi stanje i odredi terapija (ako već niste na terapiji). Nakon izvršenja terapije je potrebno napraviti kontrolni pregled da se vidi da li je tromb nestao i otopio i da li se može raditi UGFS zahvat.

Autor
prim. dr. sc. Nikša Vučić

prim. dr. sc. Nikša Vučić

specijalist za unutarnje bolesti, znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta, najviša razina certifikata od strane britanskog instituta za vene (British Vein Institute)

Centar za liječenje bolesti vena

Riješite se proširenih vena u samo sat vremena!

01 / 4838 - 620

poliklinikavucic@gmail.com

Trg Josipa Langa 2, Zagreb