Proširene vene

Saznajte sve što vas interesira o proširenim ili varikoznim venama.

Što su proširene vene i kako nastaju?

Proširene ili varikozne vene su znak da je vena proširena, povećana i puna krvi. U većini slučajeva su proširene vene na nogama, a nastaju kod skoro 50% odraslih osoba. Proširena vena znači da vena ne funkcionira. Vene imaju ventil koji pušta krv u jednom smjeru, prema srcu i ne dopušta da se krv vraća prema dolje. Kad ventili popuste i ne rade više svoj posao, krv se skuplja i puni u veni umjesto da nastavi prema srcu.
Genetika je glavni uzrok proširenih vena, a trudnoća, kontracepcijske pilule, hormonska terapija samo pogoršavaju stanje vena koje su podložne proširenju.
 

Koji su simptomi proširenih vena?

Najčešći simptomi su bol u nogama, nelagoda u nogama, svrbež, oticanje, osjećaj težine u nogama, noćni grčevi, umor, a kao najproblematičniji simptomi su upala vena i otvorena rana (ulcus cruris). Kod velikog broja ljudi, posebno u prvim fazama, nema nikakvih simptoma i tada je već kod njih često prvi simptom bude upravo nastanak tromba i zato je te vene potrebno liječiti jer odgađanjem zato što ne bole se samo pogoršavaju.

Kako se otkrivaju proširene vene?

Najbolji način je napraviti pregled i color doppler vena da se utvrdi stanje i da li je vena proširena. Color doppler je neinvazivan pregled koji koristi ultrazvučne valove i pomoću njega se može vidjeti kako krv cirkulira u vašim venama. Najvažniji dio pregleda je pregled učinkovitosti glavnog ventila koji je u preponi, ali i cijelog venskog tijeka.

Ako se ustanovi da imate proširenu venu, često se koristi CEAP skala za utvrđivanje trenutnog stanja.

CEAP skala sadrži 6 faza.

C0 imate gore navedene simptome ali vene još nisu proširene,

C1 imate venektazije, proširene, paučinaste vene vidljive ispod kože, ono što se popularno zove „ kapilare“,

C2 znači da imate vidljive proširene vene koje Vas smetaju estetski, ponekad bole, posebno kad je toplo,

C3 znači da su noge već otečene povremeno ili stalno,

C4 da postoje promjene boje kože obično smeđe na potkoljenicama ili bjeličaste uz ostale simptome oticanja nogu, bolova, težine u nogama,

C5 znači da ste već imali ranu na nozi, obično s unutrašnje strane gležnja,

C6 znači da imate otvorenu ranu na nozi koja ne cijeli.

Ako sumnjate da imate proširenu venu, slobodno nam se javite da dogovorimo termin pregleda i color dopplera da se utvrdi trenutno stanje.

Kako se liječe proširene vene?

Postoje 3 glavne metode i operacija koje se koriste za liječenje proširenih vena:

  • Klasična operacija ili stripping vena – kirurg, dok je pacijent pod anestezijom, zareže i izvadi proširenu venu. Iako se klasična operacija i dalje provodi, postoje manje invazivne metode.

  • Laserska operacija ili EVLT – liječnik uvodi kateter u proširenu venu te ju pomoću termalne energije oštećuje vensko tkivo i zatvara proširenu venu.

  • Ultraguided foam sclerotherapy ili UGFS metoda – liječnik injektira pjenu u proširenu venu te ju iznutra zatvara, sljepljuje i razgrađuje u vezivno tkivo, bez potrebe anestezije. Za više informacija o UGFS metodi, kliknite ovdje.

Koja je prevencija za proširene vene?

Iako ne postoji prava prevencija i kad se dobije proširena vena, onda se mora riješiti bilo operacijom, bilo laserom ili UGFS metodom, neki postupci mogu olakšati simptome ili usporiti razvoj proširenih vena.

Ono što možemo učiniti jest:

  • Izbjegavati stajanje i sjedenje na duže vrijeme. Ako imate uredski tj. sjedilački posao, prošećite malo u pauzi.

  • Ako imate višak kilograma, smršavite

  • Redovito vježbajte da bi poboljšali cirkulaciju

  • Koristite elastične kompresijske čarape

Ako imate neke od simptoma, svakako se naručite na specijalistički pregled i color doppler da se utvrdi trenutno stanje i da preporuka za dalje.

Autor
prim. dr. sc. Nikša Vučić

prim. dr. sc. Nikša Vučić

specijalist za unutarnje bolesti, znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta, najviša razina certifikata od strane britanskog instituta za vene (British Vein Institute)

Centar za liječenje bolesti vena

Riješite se proširenih vena u samo sat vremena!

01 / 4838 - 620

poliklinikavucic@gmail.com

Trg Josipa Langa 2, Zagreb